Kosttillskott och Cancer är ingen Hälsokost

För det stora flertalet är det en självklarhet, att man inte ska få cancer av vare sig kosttillskott eller hälsokost. Men ändå så har det visat sig vara fallet flera gånger, då främst med Antioxidanter som till exempel Beta-Karoten vilket har visat sig kunna ge rökare en ökad frekvens av cancer. Nu är det Svenska forskare som lyckats med att visa att potenta antioxidanter som N-acetylcystein (Acetylcyctein) vilken i Sverige används som bland annat slemlösande medel till just rökare med segt slem som de har svårt att bli av med. (Kosttillskott - antioxidant tidigare inlägg)

Många med Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom vilket också kallas KOL (COPD på engelska) tar just Acetylcystein som brustabletter eller i nebulisator för att bort slemmet lättare. Man måste nog på allvar fråga sig hur bra det egentligen kan vara.

Denna gången gäller det en apoteksprodukt som man måste ha recept för att använda i sverige, men utomlands är det inte alls så för i många länder är acetylcystein receptfritt kossttillskott, hursomhelst så är det ett effektivt antioxidativt medel vilket också är anledningen till att acetylcystein används vid tex Paracetamol förgiftning.

Antioxidanter och Oxidanternas effekter i kroppen

Teorin bakom att antioxidanter ska skydda mot angrepp av de fria radialerna vilka kallas ROS (Reactive Oxygen Species) vilket de också gör, men frågan är om det verkligen är så bra alla gånger för varför skulle vi egentligen ha fria radikaler för om de inte gör något bra? Ett evolutionärt konstruktionsfel ... Nej, knappast, snarare är det nog så att några intressen marknadsför antioxidanter men ingen marknadsför oxidanter. därför blir det en snedvriden debatt.

 

För att vända den tillbaka något säger vi, att den som ogillar oxidanter kan sluta andas då syre är den grundläggande oxidanter. Den som gillar antioxidanter kan välja mat med mycket konsekrveringsmedel för just konserveringsmedel är ett mycket tydligt exempel på antioxidanter. Härifrån kanske alla förstår att alla antioxidanter inte är nyttiga, hoppas vi.

 

Då är det nog bättre att satsa på säker Hälsokost som Kosttillskott, varför inte Proteinpulver som Whey eller Kaseinprotein. Så det finns skäl att fråga sig om inte flera än hälsokost butikerna ska fråga som lite mer om kvalitetssäkring och annat ...

antioxidanter Kosttillskott

Kosttillskott vid diabetes kanske inte heller är så självklart som vi skrev mer om i förra inlägget.

 

6 Feb 2014

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
google.com, pub-1961314202598879, DIRECT, f08c47fec0942fa0